K čemu jsou nám aminokyseliny – část 2.

Obrázek článku

Aminokyseliny většina sportovců možná zná jen jako doplněk stravy, za tímto názvem se však skrývá mnohem více. Aminokyseliny jsou sice malé molekuly, spojují se však do bílkovin, které jsou v konečném důsledku také součástí našich svalů. Základní informace o tom, co jsou aminokyseliny z chemického hlediska, jak se dělí a k čemu jsou potřeba jsme si řekli v první části tohoto článku. Dnes se spolu podíváme na praktické využití aminokyselin pro sportovce, řekneme si jak aminokyseliny užívat, s čím je kombinovat, jak cvičit a v neposlední řadě i to, jak si vybrat ty nejkvalitnější!

 

Aminokyseliny pro sportovce
Jak jsme si již řekli, základními aminokyselinami, které se podílejí na výstavbě svalové bílkoviny jsou leucin, isoleucin a valin tedy BCAA. Aminokysleliny BCAA jsou zastoupeny tak, že nejvyšší podíl má leucin, cca 40%. Isoleucin tvoří 30-35% a zbylých něco přes 20% připadá na valin. BCAA mají pro tělo sportovce mnoho benefitů – tím nejhlavnějším je růst svalstva, pro který je nejpodstatnější leucin a proto také tvoří nejvyšší podíl v BCAA. Aminokyseliny umí během tréninku a náročné fyzické aktivity představovat i jakýsi alternativní zdroj energie. BCAA mají také protektivní potenciál a zlepšují regeneraci. Benefitů je tedy víc než dost, jaké konkrétní aminokyselinové preparáty si ale vybrat?

 

 

Jak vybrat nejlepší aminokyseliny?
Bezkonkurenčně nejčastějšími kombinacemi preparátů jsou buď samotné BCAA, glutamin, nebo kombinace BCAA s glutaminem. Stejně jako u všech ostatních doplňků stravy je klíčová kvalita a složení. My v redakci Fitplus ti doporučujeme aminokyselinové přípravky značky Real Pharm a Stacker2. Obě značky nabízí široké spektrum výživových doplňků, které se mohou pyšnit kvalitním složením a optimálním obsahem esenciálních aminokyselin. Pokud preferuješ doplňky výživy v instantní formě, doporučujeme ti například Stacker2 BCAA Energy. Tento produkt obsahuje čisté, práškové BCAA v poměru 3:1:1 (leucin, isoleucin, valin). Mikronizovaná forma navíc zajišťuje vynikající rozpustnost a vstřebatelnost. BCAA nejsou metabolizovány v žaludku, ale přímo ve svalech, čímž brání katabolismu – tedy rozpadu bílkovin a umožňují regeneraci, jsou proto vhodné jak před, tak po tréninku.

 

Kombinované doplňky
Jak jsme již zmínili, na trhu kromě klasických BCAA najdeš také přípravky s obsahem čistého glutaminu nebo jejich kombinaci. K čemu ti je právě glutamin? Glutamin kromě toho, že podporuje regeneraci po tréninku má také další tělu prospěšné účinky. L-Glutamin podporuje normální fungování imunitního systému, zlepšuje hojení ran a může pomoci i ve stavech po operaci či zraněních. Glutamin je spolu s ostatními esenciálními jednou z nejdůležitějších aminokyselin v lidském těle. Tvoří téměř 60% z rezervy volných aminokyselin v těle a při velmi intenzivním nebo častém cvičení se množství volného glutaminu může snižovat. Snížení zásob může způsobit ztrátu síly a vytrvalosti, což zpožďuje regeneraci svalů. Pokud je hladina glutaminu nízká, může nastat situace, kdy bude regenerace svalů zpomalená a neefektivní. Glutamin lze kombinovat is ostatními aminokyselinami a doporučuje se užívat jej na závěr dne. Z nabídky eshopu Fitplus doporučujeme Glutamin od Real Pharm nebo Stacker2 Complete Glutamine.

 

 

Kdy užívat aminokyseliny?
Chceme-li z užívání aminokyselin vytěžit maximum, jejich dávkování a správný způsob užívání je zásadní. Jak tedy na to? Závisí podle toho, co je tvým cílem. Pokud chceš hlavně nabrat svaly, BCAA je nejlepší užívat chvíli před tréninkem. Pokud je tvým cílem zhubnout, užívej BCAA ráno a po tréninku. Rozdíl je také v užívání během tréninkového dne a volného dne. Pokud máš zrovna tréninkový den, ideálně před tréninkem i po tréninku. V den volna je pro potřebu regenerace nejlepší užít aminokyseliny večer před spaním a hned ráno se snídaní. Užívání aminokyselin je u zdravých lidí a sportovců bezpečné a jen ojediněle se pojí s minimem nežádoucích účinků.

Jako u každého doplňku stravy, iu aminokyselin platí, že neslouží jako náhrada pestré stravy a zdravého životního stylu. Nejlepšího účinku dosáhneš při kombinaci vyváženého stravování, pravidelné sportovní aktivity a výběrem kvalitního výživového doplňku. Nejširší výběr BCAA, glutaminu, kombinovaných i jednosložkových aminokyselin v prvotřídní kvalitě najdeš na našem eshopu www.fitplus.cz!