Proteiny jsou mezi sportovci obecně nejpoužívanějším doplňkem stravy. Z hlediska rychlosti vstřebávání je nejpoužívanější syrovátkový protein. Velmi častou chybou, kterou dělá každý začátečník, je hledání proteinového koncentrátu s nejvyšším procentem obsahu bílkovin.
Proteiny jsou mezi sportovci obecně nejpoužívanějším doplňkem stravy. Z hlediska rychlosti vstřebávání je nejpoužívanější syrovátkový protein. Velmi častou chybou, kterou dělá každý začátečník, je hledání proteinového koncentrátu s nejvyšším procentem obsahu bílkovin.
Tělo začínajícího cvičence je pak nuceno rozkládat na energii i přijaté bílkoviny, a to kvůli nevyváženému příjmu sacharidů (energie) a bílkovin (stavebních kamenů). To znamená větší zátěž pro trávení s horším výsledkem a neekonomickou volbou výživového doplňku.
Dalším neduhem zvýšeného příjmu bílkovin je překyselení organismu. Tomu zabrání dostatek kladně nabitých minerálních iontů a stopových prvků a vitaminů. Nedostatečným příjmem bílkovin trpí také starší lidé, u nichž nevyvážený příjem makroživin způsobuje ochablost a slabost svalů. Dnes jsou k dispozici rostlinné a živočišné bílkoviny, přičemž největší skupinu tvoří mléčná syrovátka (Whey), kasein (Casein) a kombinované. Vstřebatelnost (stravitelnost) bílkovin je od 30 minut (syrovátkové peptidy - hydrolyzát) do 6 hodin (kasein, kombinované vícesložkové bílkoviny).
Naše další webové stránky