Superpotraviny
Potraviny nebo potravinové doplňky, známé také pod názvem superpotraviny, vynikají zejména bohatými zdroji vitamínů, minerálů, esenciálních aminokyselin, antioxidantů, enzymů a v neposlední řadě i proteinů. Mohou tak sloužit jako přírodní doplňky výživy.
Nezpracovaná forma přírodní síly v těchto potravinách je lidskému tělu nejbližší a nejlépe stravitelná. Superfoods tak představují výborný zdroj živin prospěšných nejen pro udržení zdraví a správné funkce imunitního systému, ale také jako účinný prostředek pro detoxikaci a udržení acidobázické rovnováhy v lidském těle.
#showmore#
Podle tvrzení odborníků se označují pojmem „superfoods“ potraviny, které mají mimořádný zdraví prospěšný účinek. Jsou to rostlinné potraviny v komplexní původní a přírodní podobě (raw), obsahující vysoký podíl vitamínů, minerálů, antioxidantů, enzymů či vlákniny. Super potraviny mají tedy ve vysoké míře ty látky, kterých se nám obvykle nedostává v potřebné míře jako například adaptogeny, fytosteroly, saponiny a jiné.
Výhodou superpotravin je jejich obsah látek, které jsou ve své přirozené podobě, extrahovány s udržením jejich biologické aktivity a působí tak na náš organismus mnohem lépe a účinněji než izolované živiny, izolované vitamíny, i když přírodního původu. Obecně vzato, pokud jíme jakékoli přírodní potraviny celé, přijímáme přírodou vytvořený přirozený komplex živin, bohatý nejen na námi poznané látky, ale i další ještě neobjevené živiny.