10 bezkofeinových tipů pro dostatek energie

tourist-holding-stacked-coffee-cups

Přišel podzim a poslední dny babího léta nás pomalu ale jistě opouštějí. Tak jak se dny zkracují a počasí je stále studenější a sychravější, vytrácí se i energie. Tak jak se mluví o jarní únavě, mělo by se io té podzimní.

Téměř každý z nás určitě zná stavy, kdy má kopec povinností, ale místo toho by se raději jen schoulil do deky, díval seriály, četl knihu, protože si jednoduše dopřál celodenního šlofíka. Během podzimu taková únava a nedostatek energie potrápí většinu z nás. Přispívá k tomu chladný vzduch, deštivé počasí, krátké dny, nedostatek vitamínu D kvůli nedostatku slunečního záření, ale v neposlední řadě i smutek za létem. Do práce, školy či na tréninky je však třeba chodit iv tomto období a povinnosti také nepočkají. Jak tedy zvýšit energii a chuť do života i bez kávy či kofeinových pilulek, udržitelně a účinně? Podívejme se na to spolu!

Co je podzimní únava?
Podzimní únava, neboli „fall fatigue“ je známý pojem. Může postihnout v podstatě každého z nás au predisponovaných jedinců může vést dokonce k rozvoji vážné deprese. Ne každá únava nebo špatná nálada je však depresí v pravém slova smyslu. Pokud na sobě pozoruješ zvýšenou únavu, ospalost, nechuť do běžných činností, ztracenou motivaci ať už v práci, nebo při koníčcích a sportu, nebo tě trápí například častá bolest hlavy, může jít o podzimní únavu. Během letních měsíců je teplo, dny jsou dluh a slunce svítí. Navíc je to období, kdy hodně cestujeme, dovolenoujeme, socializujeme se a jsme aktivní. Není se proto co divit, že když se vše, co jsme zmínili během podzimu radikálně změní, na mnoha z nás se to negativně zapůsobí.

Řešení bez kofeinu
To, co asi každému z nás napadne-li první řešení únavy je káva, matcha, černý čaj či různé jiné stimulanty, u kterých je společným jmenovatelem kofein. To, jak svou energii stimulovat a „naboostovat“ i bez kofeinu si povíme v tomto článku, kde najdeš 10 tipů pro dostatek energie.

1. Kvalitní spánek
Určitě tě nepřekvapí, když řekneme, že základem pro dostatek energie je kvalitní spánek. Ideálem pro dospělého člověka je 7-9 hodin spánku denně, nepřerušovaného a plnohodnotného. Zkus dvě hodiny před spánkem nejíst a vyhýbat se používání mobilů či počítače. Modré světlo snižuje produkci melatoninu – hormonu spánku a tvůj spánek tak může být nekvalitní a přerušovaný. Rovněž se před spánkem vyhýbej požívání nápojů s obsahem kofeinu a alkoholu. Místo toho si zkus dopřát sprchu či koupel, přečti si knihu a místo ťukání do telefonu se zkus se svými blízkými před spaním povídat. Uvidíš, že čím kvalitnější bude tvůj spánek, tím více energie budeš mít během dne.

2. Energie ze stravy
Strava je základ při všem, co se týká našeho zdraví, nálady a energie nevyjímaje. Dbej na pestrou a vyváženou stravu a obzvláště během podzimu sahej po jídlech s nízkým glykemickým indexem. Vyhýbej se rafinovaným cukrům a upřednostni komplexní sacharidy. Sahej po sezónním ovoci a zelenině, oříšcích, dobrých tucích a klidně si dopřej i bílkoviny, jejichž glykemický index se blíží nule. Kromě toho zařaď i potraviny bohaté na vitamín D – mléčné výrobky nebo ryby, a neváhej vitamín D doplňovat i ve formě výživových doplňků.

3. Snídaně šampionů
Tento tip asi moc neocení lidé, kteří do práce či školy chodí tak brzy, že se doma nestíhají ani nasnídat a první jídlo mají takříkajíc „za chodu“. Pokud ti to čas a povinnosti dovolují, dopřej si ráno klidnou snídani v pohodlí domova, podle tvé preference. Když k nim přidáš sklenici čerstvé pomerančové šťávy, zajistíš si kromě příjemného rána i dávku vitamínu C, který podpoří tvou imunitu.

handsome-man-exercising-park-sports-wear

4. Fyzická aktivita
Ať už chceme nebo nechceme, hýbat bychom se prostě měli. Sport a fyzická aktivita prokazatelně podporují energii, zvyšují tvorbu endrofinů a serotoninu, díky kterým se po tréninku budeme cítit spokojeně a dobře i přes fyzickou únavu. Pokud máš navíc ve sportu rutinu, také to prospívá úrovni tvé energie.

5. Více vody, méně alkoholu
Pokud bychom měli vybrat jednu jedinou živinu, která je pro naše tělo důležitá a její nedostatek se projeví únavou, byla by to právě voda. V boji proti únavě určitě oceníš efekt, který se dostaví při správném pitném režimu. Naopak to, co tvému pitnému režimu dobře nedělá je alkohol. Alkohol má tlumivé účinky a negativně ovlivňuje i kvalitu spánku. Pokud se proto chystáš pít, dělej to vždy s mírou a v době, kdy si můžeš dovolit ztratit nějaké to množství energie.

6. Stopka kouření
Pokud jsi kuřák, nyní je ideální čas s tímto zlozvykem přestat. Kromě toho, že kouření negativně ovlivňuje plíce a celý organismus a podporuje vznik mnoha nádorových onemocnění, je spojeno i se zvýšenou únavou. Nikotin působí jako stimulant, což se může zdát jako žádoucí efekt. Opak je však pravdou. Nikotin způsobuje nespavost a snížení celkové kvality spánku, nebo také přispívá ke zvýšené míře únavy.

7. Bezstresová zóna
To, co nám ubírá energii snad nejvíc je stres. Samozřejmě víme, že ráda tipu „nestresuj se“ se lépe řekne, než vykoná. Snaž se proto krok za krokem postupně snižovat stres, věnovat se alespoň půl hodiny denně tomu, co ti dělá radost a relaxovat jakýmkoli způsobem, který ti nejvíc vyhovuje.

8. Nepřemáhejme se
Jednou z nejčastějších příčin únavy je propracovanost. Zkus proto zpomalit. Svět se přece nezhroutí pokud neuděláš vše (ne)potřebné v jeden den. Snaž se své povinnosti plánovat. S efektivním time managementem se ti jistě podaří najít si iv na první pohledem plném dni chvilku pro sebe a pro své koníčky.

9. Šlofík
Při odpoledním spánku se názory odborníků rozcházejí. Někteří tvrdí, že odpoledním spánkem snižujeme kvalitu toho nočního, a že zbytečně rozhází náš denní rytmus. Na druhé straně, krátký, 20-30 minutový spánek v návalu akutní únavy umí pomoci a nakopnout energii.

10. Čerstvý vzduch
Pobyt na čerstvém vzduchu nejen zlepšuje náladu, ale také dodává energii. Nejde jen o pobyt venku, i když procházky či sport venku jsou to nejlepší, co můžeš udělat. Zkus si před spaním pořádně vyvětrat a uvidíš, že i tvůj spánek bude mít najednou jinou kvalitu. Kromě toho větrej průběžně i během dne. Jen máloco umí unavit tak jako teplý, těžký a vydýchaný vzduch.