Listopad – měsíc mužského zdraví

strong-man-training-gym

Listopad je měsícem mužského zdraví. Možná ses už setkal is pojmem „Movember“, toto slovo je spojením anglického moustache (vousy) a měsíce listopad. Je to měsíc, který je ve světě znám jako měsíc boje proti rakovině prostaty a také je to měsíc, kdy se jednotlivci i velké organizace zabývají o něco více prevencí a propagací mužského zdraví. O mužích často mluvíme jako o hypochondrech, které složí každý soplík, právě v listopadu je však ten čas, kdy bychom mužské zdravotní problémy neměli podceňovat, právě naopak, měli bychom více mluvit o tom, co je pro mužské zdraví podstatné, ale io tom, jak důležitá je prevence!

 

Prevence pro zdraví
Věděli jste, že na preventivní prohlídky k urologovi chodí jen něco kolem 10% mužů? Toto číslo je hrozivě malé a přitom tak důležité, protože velké množství typicky mužských nádorových onemocnění jako jsou rakovina prostaty a varlat jsou dobře léčitelné – pokud se však zachytí v časných stádiích. Movember má za cíl zvýšit povědomí o tom, na jaké preventivní prohlídky má kdo z nás nárok ale i vysvětlit to, jak jsou důležité. Urologické preventívky jsou mužskou výsadou, kterou většina mužů nevyužívá a vystavují se tak riziku těžké nemoci nebo dokonce tomu, že svou rodinu či přátele opustí dříve, než by měli. Rakovina není soplík ai když to není příjemné téma, je třeba o něm mluvit obzvláště během „vašeho“ měsíce milí muži. Ano, při návštěvě urologa může jít o ne zrovna nejpříjemnější vyšetření, zeptejte se však sami sebe či horších 10 minut u doktora nebo měsíce v nemocnici? Pokud stále nevíte, na jaké preventivní prohlídky byste měli chodit a jak často na ně máte nárok, přinášíme vám stručný přehled preventivních prohlídek pro muže:

- Preventivní prohlídka u všeobecného lékaře každé 2 roky (dárci krve 1x ročně)
- Preventivní prohlídka u zubaře, 1x ročně
- Preventivní prohlídka u urologa každé 3 roky po 50tce (v případě, že se u vás v rodině vyskytla rakovina prostaty, máte nárok na urologickou prevenci již od 40tky)
- Preventivní prohlídka u gastroenterologa 1x za 10 let po 50tce

 

Mladší ročníky možná jen kývnou rameny, že je se takové potíže ještě netýkají, připomínejme však nejen sobě ale i našim otcům, dědečkům či všem mužům, na jejichž zdraví nám záleží jak je důležité aby se o něj starali!


Zdravě žít
Když se trochu vzdálíme od pochmurného tématu jako je rakovina, zjistíme, že prevence nám nepomohou, pokud nebude zdravě žít. A co to znamená? Možná tě napadne spousta zeleniny a ovoce, to však není všechno. Kombinací zvyků pro zdraví, kterou by si měli osvojit nejen muži, ale i ženy se dokážeme vyhnout mnoha onemocněním a žít v silném těle se zdravou myslí. Jak na to? Klíčovými body zdravé životosprávy jsou:

- Pestrá a vyvážená strava
- Aktivní životní styl
- Dostatek spánku
- Eliminace kouření a alkoholu
- Redukce stresu

 

Jak na to?
O pestré a vyvážené stravě se mluví často, co to však je? Náš jídelníček by měl být složen z komplexních sacharidů, kvalitních bílkovin a tuků, z nichž většina by měla být rostlinného původu jako jsou například oříšky, semínka či avokádo. Super je alespoň 1x týdně sáhnout po rybách a většinu živočišných bílkovin získávat z libového masa, vajíček a mléčných výrobků. Ze sacharidů by měly převažovat celozrnné obiloviny ať už jde o pečivo, rýži nebo těstoviny. Pestrá strava by měla obsahovat spoustu zeleniny, ovoce a čisté vody. Naopak alkoholické či slazené nápoje a rafinované cukry v podobě sušenek a sladkostí bychom měli omezit na minimum. Optimálně složená potrava by měla obsahovat dostatek vitamínů, minerálů a stopových prvků, ne každému se však podaří obsáhnout vše potřebné ve stravě a právě tehdy si můžeš pomoci kvalitními výživovými doplňky. Ať už chceš doplňovat vitamín C, B, D, zinek, železo či hořčík, na našem eshopu najdeš jen přípravky v nejvyšší kvalitě!

 

Pro aktivní
Každý pohyb je lepší než žádný a proto pokud máš rád raději dlouhé procházky každý den, upřednostníš chůzi před autem či schody před výtahem je to určitě super, je-li však někdo spíše fanouškem velmi aktivního životního stylu a čas strávený ve fitku či na tréninku je pro něj zábavou, jistě ocení i doplňky výživy, které mu pomohou doplnit bílkoviny, ale zvýšit výkon. Optimální volbou jsou proteiny a kreatin, jejichž nabídka je na webu fitplus.cz opravdu široká! S aktivitou však často přicházejí i zranění, zvláště ve vyšším věku. Další pomůckou, kterou jistě ocení muži sportovci s bolavými klouby je zejména kolagen na klouby či kombinované výživové doplňky.

Zdraví je velmi křehká záležitost, protože dokud nám nechybí, málokdo ho skutečně ocení. Dokud nás nic netrápí a nebolí nemyslíme na to, jak více pečovat o své zdraví a proto milí muži, myslete na sebe během listopadu o trochu víc, hýbejte se, zdravě jezte, odpočívejte a netrapte se zbytečnostmi, které vás stresují. A hlavně nezapomeňte - pokud jste ještě letos nebyli na preventivní prohlídce, listopad je ten správný čas!