Sladké léto bez laktózy

Potravinových intoleranci přibývá a ta na laktózu je jednou z nejrozšířenějších. Nadýmání, plynatost, průjmy či pocit „těžkého“ žaludku jsou častou daní za dietní chybu. Pokud během roku zvládáte dodržovat režim gratulujeme, v létě vaše pevná vůle však už nemusí být až tak pevná. Nástrahy jsou na každém kroku - zmrzlina, grilovačky, oslavy a zahradní párty. Všude se servírují chutné dezerty, sýry, jednohubky a laktózu naleznete také v obyčejné salátové zálivce.

Dobrou zprávou, která je však všem intolerantním již jistě dobře známá je, že na pultech větších obchodů už najdeme bezlaktózové varianty všeho potřebného k tomu, abychom si mohli pochutnat bez trávicích potíží. Pokud navíc do takového dezertu přidáte extra dávku proteinů, tvé tělo ti bude vděčné. Takový dezert navíc můžeš zamaskovat za „zdravější“ a mlsat bez výčitek tak budou i všichni tvoji hosté!

Osvěžující letní dezert s extra porcí bílkovin

Tato nepečená chuťová bomba je plná ovoce, bílkovin a nějaký extra protein přidáme také s pomocí Weider Isolate WHEY 100 CFM proteinu bez laktózy. Díky tomu, že celý dezert se nepeče, ho zvládne i úplný cukrářský amatér. Vyhraď si však dostatek času, jelikož nás dezert bude na noc tuhnout v lednici. Připrav své chuťové buňky, protože dnes si spolu připravíme dezert, se kterým ohromíš na každé párty (i intolerantní)!

Co potřebuješ?

Na základ:

600 g dlouhých Savoiardi piškotů

200 ml mandlového mléka

Na krém:

250 g bezlaktózového mascarpone

250 g bezlaktózové šlehačky

250 ml bezlaktózové zakysané smetany

150 g cukru

60 g Weider Isolate WHEY 100 CFM příchuť vanilka

Na rozvar:

100g jahod

50 g cukru

K dokončení:

300 g jahod

100 g malin

100 g borůvek

Jak na to:

1. Jako první si připravíme rozvar. Dáme do menšího hrnce 100 g jahod a 50 g cukru a vaříme dokud jahody nepustí dostatek tekutiny a nejsou rozvařené. Vše spolu rozmixujeme na hustou šťávu a necháme pořádně vychladnout.

2. Nyní si připravíme krém. V misce smícháme mascarpone, zakysanou smetanu, moučkový cukr a proteinový prášek. Šlehačku vyšleháme ve vedlejší misce a stěrkou ho opatrně přimícháme do krému. Ochutnáme a podle chuti případně přidáme cukr.

3. Připravíme si dortovou formu o průměru 24 cm, ideální je však ráfek (forma bez dna s vyššími okraji). Piškoty na vteřinu z každé strany namočíme do mandlového mléka a poklademe je na spodek formy a po okrajích. Důležité je piškoty namočit opravdu jen tak, aby držely na okraji. Rozmočené piškoty by po odstranění formy na dortu dobře nedržely.

4. Začínáme s vrstvením. Piškoty na spodku formy polijeme třetinou vychladlého rozvaru, na něj umístíme třetinu krému a na krém poklademe omyté a nakrájené jahody a celé maliny a borůvky. Na tuto vrstvu dáme opět piškoty (tentokrát je už nemusíš namáčet v mléce – změknou díky krému). Opět polijeme rozvarem a vrstvíme krém, ovoce a piškoty. Měla by nám zůstat ještě jedna – poslední taková vrstva. Na vrch dortu nám zůstane ještě trochu krému a vyzdobíme jej čerstvým ovocem.

5. Dort ve formě dáme vychladit alespoň na 4 hodiny, ideálně však přes noc, aby se chutě propojily a dort zůstal pevný a skutečně osvěžující.

6. Druhý den opatrně odstraníme formu a servírujeme s čerstvým ovocem. A voilá – dezert, kterým každého ohromíš je na světě!

Na 1 porci: 410 kcal, 15g bílkovin, 60g sacharidů, 10g tuků, 2g vlákniny