Jak se připravit na cykloturu

Obrázek článku

Jarní počasí se rozjíždí pomalu ale jistě, což znamená jen jediné – přišlo oblíbené období všech cyklistů! Cyklistika je sport, který má v oblibě velká skupina laiků ale i více či méně profesionálních sportovců a není se co divit. Cyklistika je vhodná pro sportovce každého věku, výkonnosti či zdravotního stavu a kromě toho, že si při jízdě na kole dopřeješ kvalitní aerobní trénink, strávíš i spoustu času na čerstvém vzduchu a ve slunečném počasí kromě spálených kalorií podpoříš i tvorbu vitamínu D v pokožce! Pokud sportuješ raději ve skupině, cyklistika může být kromě sportu také společenskou aktivitou a představuje tak příjemný čas strávený ve společnosti naší rodiny a přátel.

 

Cyklotura na Slovensku
Slovenská příroda představuje pro vášnivé cyklisty výborné podmínky pro (nejen) víkendové cyklistické výlety. Podle portálu Slovakia.travel se v naší zemi nachází více než 16 000 km značených cykloturistických tras. Ať už v okolí měst nebo v přírodě, určitě je z čeho vybírat. Ať už preferuješ horskou nebo silniční cyklistiku, trasy jsou roztažené po celém Slovensku. Pokud jsi spíše fanouškem nebo fanynkou adrenalinové zábavy v podobě cyklistického sjezdu či downhillu, na Slovensku najdeš i mnoho bike parků, ve kterých se určitě vyblázníš do syta.

 

Benefity cyklistiky
Cyklistika je oblíbeným sportem z několika důvodů. Pro mnohé cyklisty je tím nejzajímavějším její výkonnostní stránka. Díky tréninku na kole se umíme zlepšovat hned ve více aspektech – budujeme kondičku, dokážeme jet rychleji, překonávat stále delší trasy a větší kopce. Aerobní trénink podporuje naše kardiovaskulární zdraví a snižuje tak riziko srdečně-cévních onemocnění, která se mohou projevit například infarktem. Aerobní aktivity zlepšují i kapacitu plic a podporují i zdraví a pevnost našich kostí, což oceníme v budoucnosti s přibývajícím věkem naprosto všichni. Tento sport ještě o něco více než ostatní podporuje také naše psychické zdraví, pohodu nebo kvalitní spánek. Vždyť si to jen představ – teplý, slunečný den strávený na čerstvém vzduchu ve společnosti přátel a také kvalitní dávka sportovní aktivity!

 

Jak se vybavit na cykloturu?
Cyklistika je sice nenáročný sport na výbavu – stačí ti v podstatě kvalitní kolo, ale existují pomůcky a způsoby, díky nimž bude tvůj trénink zejména pohodlnější a možná i kvalitnější. Věci, které mít nemusíš, ale většina cyklistů je má je cyklistický dres a kvalitní obuv určená na kola. Kromě toho zajisté oceníte kvalitní sportovní ponožky, rukavice či sluneční brýle. I při tomto sportu je třeba dodržovat pitný režim, v jehož rámci můžeš kromě čisté vody sáhnout i po iontových nápojích. No a abys vydržel celodenní cykloturu budeš určitě potřebovat i rychlé zdroje energie, bílkovin, omega kyselin či sportovních zhotov. Co tedy doporučujeme pro zpříjemnění tvé nejbližší cyklotury?

 

1. Sportovní rukavice
Rukavice mohou být funkční, ale i estetickou pomůckou nebo pomůckou, která sice není pro cvičení nezbytná ani nezvyšuje výkon, ale někteří cyklisté je oceňují proto, že poskytují určitou formu ochrany. Při cyklistice, obzvláště při delších nebo náročnějších túrách mohou rukavice pomoci předcházet vzniku nepěkných a často i bolestivých puchýřů a mozolů, ale pomohou i když ti skluzí. Pokud máš problém s tím, že se ti potí dlaně, rukavice z kvalitního materiálu dokážou pot odvádět a ruce udržet v suchu, což je určitě benefit. My doporučujeme rukavice od výrobce Harbinger, které poskytují ochranu, pohodlí nebo mohou sloužit jako stylový doplněk!

 

 

2. Sportovní ponožky
Kolovat sice můžeš v ledajakých ponožkách, v těch, které jsou vytvořeny speciálně pro potřeby zejména běžců a cyklistů to však určitě půjde podstatně pohodlněji. Ponožky Balega jsou určeny pro sportovce, kteří hledají podporu, aniž by museli nosit kompresní ponožky. Speciální střih zvyšuje tvé pohodlí během aktivity a mezi další jedinečné výhody patří také oválné polštářky na ochranu kotníků či silikonové úchytky, které nepřímo zvyšují výkonnost. Tyto ponožky jsou navrženy s technologií pro řízení vlhkosti, díky čemuž udrží tvé nohy v chladu a suchu, ale zároveň umožňují volné proudění vzduchu pro maximální pohodlí a výkon!

 

 

3. Pitný režim
Pitný režim je alfou i omegou pro každého sportovce, což platí dvojnásob v teple či těžké aktivitě. Nejlepší volbou je čistá voda, ale pokud máš raději ochucené nápoje, sáhni po iontovém nápoji, jejichž pestrou nabídku najdeš na našem eshopu v kategorii sportovních nápojů!

 

 

4. Shoty a stimulanty
Výživovým doplňkem propadlo mnoho sportovců. Jak ovšem doplnit bílkoviny, minerály, kolagen či stimulanty během celodenní cyklotury? Ideální metodou, pokud se nechceš vzdát svých doplňků jsou již namíchané hotové shoty v ampulkách, které jsou malé, skladné a vejdou se i do taštičky na kolo a obsahují všechny potřebné a nejběžnější doplňky výživy. Ať už hledáš vitamínové shoty, nebo raději aminokyseliny či minerály, na našem eshopu si určitě vybere každý přesně podle svých preferenci!

 

 

5. Tyčinky
Oblíbeným snackem sportovců jsou tyčinky. Proteinové tyčinky poskytují dobrý zdroj bílkovin, které jsou potřebné pro budování svalové hmoty, ale naše tělo je ocení iv procesu regenerace. S tyčinkou v kapse nemusíš zastavovat na každém kroku abys doplnil energii a najedl se. Proteinové tyčinky jsou malé, spratné, ale hlavně chutné! Vyber si i ty na našem webu tvou oblíbenou tyčinky ve všech možných (i nemožných) příchutích a zůstaň fit i během cyklotury!

 

 

6. Omega kyseliny
Omega kyseliny patří k oblíbeným doplňkům používaných mezi sportovci. Jejich nejlepším zdrojem jsou ryby a oleje, které si však s sebou na cykloturu přineseme jen stěží. Kvalitní doplňky s obsahem omega mastných kyselin najdeš na našem eshopu v kategorii Omega 3!

 

 

7. SPF
Jak se říká last but not least, důležitým pomocníkem při všech aktivitách na čerstvém vzduchu a na sluníčku by měl být krém s ochranným faktorem (SPF). Slunce sice zlepšuje náladu a podporuje tvorbu vitamínu D, stejně tak umí i řádně uškodit. Ať už mluvíme o spálení, pigmentových skvrnách, nebo nejhorším scénáři, kterým je nádor kůže – maligní melanom, před sluncem je třeba se chránit vždy i během sportu. Zůstaňme tedy zdraví abychom si co nejdéle mohli užívat sportovní radovánky i v podobě cyklistiky!