Jak zůstat fit (nejen) během Vánoc

Vánoce jsou za rohem a kromě svátků klidu a radosti jsou známé také jako svátky kdy jíme jedno přes druhé, mastná jídla nevyjímaje a kdy je naším jediným pohybem často pouze přesun z jednoho gauče na druhý. Samozřejmě, možná si řekneš kdy jindy si můžeme odpočinout tak jako o Vánocích. Dá se však odpočívat i tak, abychom během svátků nepřibrali 5 kilo a neztratili kondičku? Odpověď je jednoduchá - dá se to, pokud víš jak na to!

 

Ach to přejídání...


Největším viníkem svátečního přibírání je pochopitelně přejídání. Sladkosti, koláče, salát či řízky, nejlépe několikrát denně. Samotné přejídání ve štědrý večer není až takovým problémem.

Tím je fakt, že takové přejídání trvá až do Silvestra. Takovou zátěží mastným jídlem, které běžně nejedáváme, si přivodíme nejen nějaké to kilečko navíc, ale často i trávicí potíže, pocit nadýmání a nedostatek energie. Jasně, že nikdo nechce držet na Vánoce dietu a omezovat se do takové míry, až nemůžeme myslet na nic jiného, co není ani zdravé a ani dobré.

Odborníci doporučují dopřát si na Štědrý večer do sytosti co jen chceme a zbytek svátků se nesnažit zhubnout ani budovat svalstvo, ale více méně udržovat. Ať už hmotnost nebo kondici.

Jezme tedy během svátků jen tolik, abychom byli nasyceni a ne plni k prasknutí. Vždyť chutné koláče ani salát nám nikam neutečou a s velkou pravděpodobností budou v chladničce stále io dva či tři dny. Pokud si chceš typické vánoční menu obměnit na zdravější nebo výživnější verze, neváhej sáhnout po slavnostních receptech, které najdeš například i na našem blogu. Co třeba přidat do koláčů extra dávku proteinu nebo obměnit běžné přísady za ty „zdravější“. Ani o Vánocích není třeba zapomínat na dostatečné dávky vitamínů a minerálů, které také najdeš na našem eshopu!

 

Vánoční trénink


Buďme realisté, nejsi-li zrovna profesionální sportovec či sportovkyně asi je to poslední co chceš dělat na Štědrý večer dřít ve fitku. Při cvičení platí to samé jako při stravování, jeden či dva dny inaktivity nikoho nezabijí a tak si dopřej pauzu. Pokud si mezi Vánocemi a Novým rokem dopřeješ 2-3 tréninky, úplně to postačí. I tvému tělu prospěje pokud si během svátků odpočineš – fyzicky i psychicky.

Pokud se ti nechce zvedat činky, is minimálním vybavením si můžeš zacvičit iz pohodlí domova. Na většinu domácích tréninků ti naprosto postačí kvalitní podložka, masážní válec, gumy či jednoruční činky. Pokud se ti přece jen vůbec nechce cvičit, pokus se zařadit alespoň 20minutovou procházku každý den. Ať už jde o venčení psa nebo procházku v kruhu rodiny po Vánočních trzích, i zde platí, že každý pohyb je lepší než žádný!

 

Odpočinek na prvním místě


To nejdůležitější, co můžeš udělat pro to, abys i během Vánoc zůstal fit, však není ani strava ani pohyb. Základem svátků klidu je překvapivě - klid! Neklást na sebe nereálné cíle, které nás spíše demotivují než nakopnou a dovolit si na chvíli vypnout, to je to díky čemuž do nového roku vykročíme tou správnou nohou, odpočatí a připravení dále makat a být fit!