Pečený filet z lososa s nakládanými brusinkami, petrželkou a pistáciemi

Mastnou rybu, jako je losos, vyvaž domácími nakládanými brusinkami. Dodávají jídlu zábavný a vánoční nádech.

Ingredience


Nakládané brusinky

  • 300 ml jablečného octa
  • 300 g moučkového cukru
  • 340 g čerstvých brusinek
  • ½ ČL celých hřebíčků
  • ½ lžičky jalovce

Losos

  • 75 g strouhanky
  • ½ lžičky sušeného tymiánu
  • 2 lžíce škumpy
  • 1 citron, kůra
  • 5 lžic olivového oleje
  • 1 kg filetu z lososa (vykostěného)
  • 60 g pistácií (drcených)
  • ½ malého svazku petrželky, nakrájené na servírování

Příprava


KROK 1
Nakládané brusinky udělej týden nebo dva dopředu. Vlož ocet a cukr do hrnce na střední teplotu a přiveď k varu. Přimíchej zbylé ingredience a dále vař 4 minuty. Směs nalij do 1-litrové sterilizované nádoby nebo dvou menších, dobře uzavři a nech vychladnout. Potom je nech vychladnout v chladničce alespoň týden.


KROK 2
Troubu zahřej na 200°C. Na suché pánvi opékej strouhanku 2-3 minuty dozlatova a poté vyklop na talíř a nech vychladnout.


KROK 3
V misce smíchej strouhanku, tymián, sumak, citrónovou kůru a trochu pepře. Pokapej 5 lžícemi olivového oleje a důkladně promíchej.


KROK 4
Polož pečící papír na dostatečně velký plech. Navrch polož filet z lososa kůží dolů a na vrch lososa opatrně rozetře směs. Směs příliš nemačkej. Pokapej trochou olivového oleje navíc.


KROK 5
Lososa se peče ideálně 20 – 25 minut, dokud není upečená a kůrka nezezlatne. Po uvaření přelož na servírovací talíř a ozdob pistáciemi, trochou scezených nakládaných brusinek a petrželkou. Můžeš podávat s máslovou zeleninou a pečenými bramborami.