K čemu jsou nám aminokyseliny – část 1.

Obrázek článku

Aminokyseliny většina sportovců možná zná jen jako doplněk stravy, za tímto názvem se však skrývá mnohem více. Aminokyseliny jsou sice malé molekuly, spojují se však do bílkovin, které jsou v konečném důsledku také součástí našich svalů. Jak tedy vypadají takové aminokyseliny, kde je dostaneme a jak dokáží ovlivnit náš výkon, kondičku či svaly?

 

Trochu chemie na úvod
Aminokyseliny, jakož iz jejich názvu vyplývá jsou ve své chemické podstatě kyselinami. Jedná se o organické kyseliny, které v sobě obsahují alespoň jednu aminovou a jednu karboxylovou vazbu. Aminokyseliny se spojují a kombinují a tvoří tak proteiny. Asi je už každému jasné, že neexistuje jedna ani dvě aminokyseliny. V lidském těle známe 20 - 21 aminokyselin, které se podílejí na tvorbě všech bílkovinných struktur, od protilátek, přes faktory zabezpečující správné srážení krve až po bílkoviny svalstva. Aminokyseliny jsou tedy pestrou skupinou látek, které se vzájemně mísí a kombinují a tvoří tak bílkoviny „na míru“. Aminokyseliny nacházející se v lidském těle jsou tyto:

 

Esenciální aminokyseliny
Methionin
Treonin
Lysin
Fenylalanin
Tryptofan
Leucin
Isoleucin
Valin

 

Semiesenciální aminokyseliny
Histidin
Arginin

 

Neesenciální aminokyseliny
Glycin
Alanin
Serín
Cystein
Kyselina asparagová
Kyselina glutamová
Tyrosin
Prolín

 

Jak dělíme aminokyseliny?
Aminokyseliny dělíme do jistých skupin. Tyto skupiny rozdělují AMK na esenciální, tedy nezbytné pro naše tělo, které si je neumí samo vytvořit, proto je musím přijímat ve stravě. Druhou velkou skupinou jsou neesenciální AMK, což znamená, že nejsou nevyhnutelné a naše tělo si je umí vytvořit i samy a není potřeba je přijímat potravou. Na pomezí těchto dvou skupin existuje ještě i skupina semiesenciálních aminokyselin. Tyto aminokyseliny si umí naše tělo syntetizovat jen částečně, proto je třeba v jistých obdobích našeho života, například v dětství zvýšit jejich příjem ve stravě.

 

K čemu nám jsou aminokyseliny?
Základní stavební složkou svalu jsou bílkoviny, které jsou - jak jsme si již řekli zase složené z aminokyselin. Proces, při kterém svaly „rostou“ nazýváme syntéza svalových bílkovin jinak řečeno MSP (muscle protein synthesis). Mechanismus samotného růstu svalstva samozřejmě spočívá i ve cvičení, klíčovým faktem však je, že pokud naše tělo nemá dostatek bílkovin, k jejichž tvorbě potřebuje dostatek aminokyselin – zejména esenciálních, svaly nemají jak narůst. Souběžně se syntézou svalových bílkovin však probíhá i proces jejich odbourávání, proto je důležité přijímat kromě samotných aminokyselin i dostatečné množství proteinů, abychom tak zabudovávali aminokyselin, a tvorbu svalové bílkoviny podporovali.

 

Aminokyseliny a svaly
Aminokyseliny v našem těle jsou potřebné pro mnoho procesů, nejen pro budování svalstva, na to není třeba zapomínat. Pokud jsi však nadšenec sportu, nebo se snažíš nabrat svaly či zlepšit kondičku, určitě tě budou nejvíce zajímat tři aminokyseliny, které se zvláště podílejí na tvorbě svalové bílkoviny. Pokud se orientuješ ve výživových doplňcích, asi budeš vědět, o které jde. Jsou to leucin, isoleucin a valin. Jsou známé také jako BCAA, což znamená, že jde o aminokyseliny s rozvětveným řetězcem (branched chain amino acids – BCAA z angličtiny). Základním rozdílem mezi ostatními, esenciálními i neesenciálními aminokyselinami a skupinou BCAA je i to, že se nesyntetizují v játrech, jako většina aminokyselin, ale přímo ve svalu, kde podporují jeho růst a funkci.

 

 

Jak přesně vypadá účast aminokyselin na tvorbě svalové bílkoviny, to zda nám suplementy s obsahem aminokyselin pomohou při tréninku, jak si vybrat nejlepší aminokyselinové doplňky a jaké zásady při jejich užívání dodržovat si spolu povíme v další části!