Regenerace po cyklotuře

Obrázek článku

Jarní počasí se rozjíždí pomalu ale jistě, což znamená jen jediné – přišlo oblíbené období všech cyklistů! V první části článku jsme si řekli, jak se na cykloturu připravit. Jak však určitě víš, pořádná cyklotura není vůbec jednoduchou záležitostí a tak je po tréninková regeneraci její podstatnou součástí. Cyklistika umí dát pořádně zabrat a vyčerpat tě na docela dlouhou dobu, takže pokud chceš minimalizovat svalovici, únavu a nechceš být celý týden po víkendovém výletu úplně odpálen, tento článek je určen právě pro tebe!

 

Náročná aktivita?
Kolo jako takové se mnohým může zdát jako jednoduchá a nenamáhavá záležitost. Nicméně, je velký rozdíl mezi tím, zda se na kole vybereme pohodovým tempem do práce či do potravin, nebo zda strávíme víkend celodenní cykloturistikou buď s vysokým počtem ujetých kilometrů, náročným převýšením, nebo závodním tempem. Cyklistika je populární aktivitou hned z několika důvodů. Zajímavá je především její výkonnostní stránka. Při intenzivním cyklistickém tréninku zlepšuješ svoji kondičku, ale podporuješ i své kardiovaskulární zdraví či kapacitu svých plic. Tento sport navíc ještě o něco více než ostatní podporuje i naši psychickou pohodu – jednak jde o outdoorovou aktivitu, která se pojí s příjemnými pocity častěji než trénink ve fitku nebo v tělocvičně, ale důležitý je i sociální aspekt cyklistiky. Jak jsme řekli, cyklistika je náročná kondičně, ale také silově. Svaly dolních končetin při jízdě na kole dostávají zabrat nejvíce a jelikož se jedná o velké svalové skupiny, jejich vyčerpání se podepisuje i na celkové únavě, což je v konečném důsledku i jeden z důvodů, proč není dobré zanedbávat regeneraci po cyklotuře.

 

Jak se nejlépe regeneruje?
Při zatěžování svalstva dochází ke vzniku malých poranění, která jsou známá jako mikrotraumata. I když tento název může působit jako něco negativního, pro posílení a růst svalů je tento proces nezbytný. Zjednodušeně jde o to, že při intenzivním cvičení, které zahrnuje i cyklistiku na svalech, vznikají maličké poranění, které si můžeš představit jako malé trhliny. Následnou tvorbou svalových bílkovin se tato mikrotraumata zahojí a dokonce tak, že sval během hojení poranění i nabere na objemu. Stejně to platí i při regeneraci. Když se mikrotraumata zahojí, sval zregeneruje. K tomu je však zapotřebí dostatečný příjem bílkovin, ať už ve formě stravy nebo výživového doplňku. Jako užitečný pomocník ve svalové regeneraci se ukázaly také aminokyseliny a kreatin. Cyklistika je, jak jsme si již řekli nenáročným sportem na výbavu, což platí i pro regeneraci. V rámci regenerace je vhodné sáhnout po základních výživových doplňcích, jakými jsou například minerály či kolagen. Ve výbavě žádného sportovce (ani cyklisty) by neměl chybět masážní válec a v neposlední řadě kvalitní spánek a odpočinek. Co ti tedy doporučujeme pro nejlepší zregenerování po náročné cyklotuře?

 

Dostatek proteinů
Bílkoviny jsou alfou a omegou při budování svalstva a stejně tak i při regeneraci. Na dostatek bílkovin v potravě je třeba dbát i v běžné dny, nejen po cyklotuře. Snažme se tedy zařadit do našeho jídelníčku dostatek masa, ryb, mléčných výrobků nebo vajec. Pokud se ti nedaří sníst denně dost bílkovin, můžeš si pomoci kvalitními proteinovými suplementy, obzvláště extra dávkou po náročné cyklotuře!

 

 

Aminokyseliny
Aminokyseliny jsou stavební složkou bílkovin, což zahrnuje i svalovou. Aminokyselinové doplňky mají potenciál zkrátit a zlepšit regeneraci po náročné cykloturistice. Doporučeny jsou zejména aminokyseliny ze skupiny BCAA, ale i ostatní kombinované či izolované preparáty. Širokou nabídku aminokyselin nejvyšší kvality naleznete na našem eshopu.

 

 

Kreatin
Jak se ukázalo, kreatin jako výživový doplněk nemá vliv jen na růst svalstva, ale také na regeneraci, ale pozor, nemluvíme pouze o regeneraci mimo tréninkové dny. Kreatin pozitivně ovlivňuje také regeneraci svalstva při sportování, díky čemuž ti umožní podat lepší výkon, nebo zvládnout větší vzdálenosti či převýšení! Kreatin má také účinky na po tréninkovou regeneraci, dokonce se uvažuje io podpůrných účincích kreatinu během rekonvalescence po zranění!

 

 

Kolagen
Kolagen II typu je součástí kloubních struktur a zajišťuje elasticitu a pevnost v kloubu. Při aktivním životním stylu jsou zdravé klouby naprostým „must have“, proto je kolagen vhodným pomocníkem při regeneraci nejen po tréninku, ale i každý den. Kolagen v našem těle je endogenní – naše tělo si jej tvoří i samo, avšak hlavně v mladém věku. Když začne množství endogenního kolagenu klesat, je na čase doplnit ho, obzvláště pokud holdujete sportu, cyklistice nevyjímaje.

 

 

Minerály
Minerály v lidském těle jsou nezbytné pro svalovou funkci, regeneraci, ale také elektrolytovou rovnováhu či jiné biochemické pochody. Pro sportovce je v rámci regenerace nejlepším doplňkem magnesium, které spolu s ostatními minerály seženete na našem eshopu!

 

 

Potréninkový snack
V rámci po tréninkové regeneraci zajisté oceníš i různé zdravější verze sladkostí a snacků. Sáhneš-li po proteinové tyčince, dopřeješ svému tělu nejen sladkou odměnu, ale i extra dávku bílkovin, které jsou potřebné pro správnou regeneraci svalstva.

 

Masážní válec
Masážní válce přinášejí pro sportovce mnoho benefitů – masírování ulevuje při bolesti, pomáhá při hojení svalových zranění, je užitečný i při rekonvalescenci po tréninku (a cyklotuře). Válcování zlepšuje prokrvení, elasticitu a výdrž svalstva. Má dokonce vliv i na krásnější vzhled pokožky, redukuje celulitidu a účinně pomáhá ulevit od stresu! Většina cviků s válcem je zaměřena právě na dolní končetiny, což po náročném cyklovýletu určitě oceníš!

 

 

Oddech a čas
Klíčovými body regenerace (ne)překvapivě zůstává odpočinek, kvalitní spánek a kousek pohody. Pokud máš možnost, zajdi si do wellnesu, sauny nebo na masáž. Budeš překvapen, jak si odpočine nejen tvé tělo, ale i tvá psychika!