Fit vánoční zelňačka

Vánoce jsou každým dnem blíže a kromě dárků a času stráveného s blízkými k nim neodmyslitelně patří také jídlo. Určitě to znáš, zelňačka, řízky či ryby, bramborový salát a kopec koláčů, zákusků či sladkostí. Párkrát do roka si dopřát ti určitě neuškodí, dokonce je to velmi příjemné a zdravé. Problém však nastává tehdy, když takové dopřávání si rozumné přejídání se trvá až do Nového roku. Taková nálož sladkého a mastného jídla nejen že zamává s celoročním režimem, ale může ti způsobit i zdravotní potíže. My v redakci Fit Plus jsme se rozhodli právě proto vytvořit Vánoční speciál, ve kterém Ti nabídneme tři recepty vánočních klasik v poněkud zdravější – fit verzi, aby i tvé Vánoce byly šťastné a veselé, ak tomu ještě i fit!

Zelňačka je typická vánoční pochoutka. Kysané zelí je plné vitamínů a antioxidantů. V naší zelňačce nepoužijeme mastné uzené či klobásku. Místo toho ji dochutíme sušenými švestkami a houbami. Nemusíš se však bát, maso v ní chybět nebude. Proteiny totiž doplníme hubenějším krůtím masem a fit vánoční dobrota je na světě!

Co budeš potřebovat pro 4 porce?

  • 2 PL olivového oleje
  • 1 větší bílou cibuli
  • 250 g krůtích prsou
  • 1 hrst sušených švestek
  • 1 hrst sušených hřibů (můžeš nahradit i čerstvými)
  • 500 g kysaného zelí
  • Sůl, kmín, pepř a bobkový list

Jak na to?

Na olivovém oleji si orestujeme na drobno nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájená krůtí prsa, a pokud používáš čerstvé houby přidáme i ty. Přidáme sušené švestky, pepř, kmín a bobkový list. Přidáme i kysané zelí a zalijeme vodou. Doporučujeme ti vodu přidávat po šálcích a postupně doplňovat. Začni řekněme se dvěma šálky (cca půl litru), a postupně doplňuj podle toho, jak máš zelňačku nejraději. Předejdeš tak tomu, aby byla zelňačka řídká. Pod poklicí vaříme přibližně hodinu až hodinu a půl. Před koncem dosolíme dle chuti a případně můžeme dochutit i mletou červenou paprikou.

Tip redakce

Pokud by si chtěl do zelňačky přidat i sacharidy, zkus místo klasicky v polévce vařených brambor přidat při servírování za velkou lžíci bramborové kaše. Možná to zní zvláštně, ale garantujeme ti maximální a netradiční potěšení na talíři!

Beáta Loffayová