Tipy na aktivní víkendy pro celou rodinu

Obrázek článku

Trávit víkendy smysluplně baví snad každého z nás. Ano samozřejmě někdy každý potřebuje strávit víkend v pyžamu a skutečně si odpočinout. Avšak odpočinek je i ten aktivní a měl by tě zajímat ještě víc, pokud máš děti! Dnes když v celém rozvinutém světě zuří dětská obezita a děti už od věku batolete umí ovládat smartphone, ale ani na základní škole ještě neumí kopnout do míče nebo jezdit na kole je trávení času s rodinou, aktivní, uvnitř nebo venku ještě o něco důležitější. Tím, že s dětmi trávíme čas při neobyčejných aktivitách, jim nejen vštěpujeme lásku k pohybu, ale zároveň i pěstujeme kvalitní a pevné rodinné vztahy, které jsou klíčem ke šťastnému životu. Jak tedy trávit čas s dětmi aktivně a nejen o víkendech?

 

Naučit se sportu


Možná se ti může zdát zvláštní, jak je možné, že děti neumí například kopnout do míče, skákat přes švihadlo nebo udělat dřep. Takové pro nás „základní“ pohyby a pohybové stereotypy jsou však pro děti obzvláště v malém věku něco úplně nového. Jejich jemná ale i hrubší motorika či koordinace pohybů až provádění těch nejkomplexnějších, jako je například zmíněné skákání přes švihadlo, se vyvíjejí postupně a my jim v tom můžeme pomoci. Pro natrénování pohybů, které jsou pro dospěláky běžné, doporučujeme využít barevné a zábavné pomůcky od značky SKLZ, díky kterým děti nebudou mít pocit, že něco musí, nebo že se učí. Trénování pohybu se tak pro ně stane zábavnou hrou! Na našem eshopu naleznete pestrou nabídku švihadel, fit míčů, překážek či jiných pomůcek, které budou vaše děti milovat!

 

Víkend s míčem


Míčové hry jsou všeobecně oblíbené a v nějaké formě si je oblíbí každý z nás. S našimi nejmenšími, kteří už zvládají sedět je například výborným tréninkem pro koordinaci, ale zároveň to z nějakého důvodu považují i za dobrou zábavu klasické kutálení míče, ideální pěnového. Pěnová basketbalka v menší a barevné verzi potěší každé batole, neublíží si s ní a navíc díky pestrým barvám stimuluje i zrak vašeho nejmenšího. Pro větší děti je výbornou zábavou nejen na ven, ale také do interiérů (samozřejmě pokud vlastníte pěnový míč) koš na házení v menší verzi pro naši mini pěnový míč. Tuto aktivitu s nimi jednak můžete trénovat, ale je vhodná i pro děti individualisty. A koneckonců, kdo ví, možná to právě vaše dítě nadchne tak, že z něj vyroste malý/velký basketbalista nebo basketbalistka! Na teplejší dny se do každé zahrady sejde i přenosná fotbalová branka, ale kterou můžete s vašimi potomky trénovat kopání, střílení gólů či hrát velký fotbal.

 

 

Překážková dráha


Výbornou aktivitou, která je ideální na ven, ale klidně ji zvládnete i uvnitř je sestavení barevné a zábavné překážkové dráhy. Děti překážky, skákání, kotrmelce, běhy a soutěžení milují. Proč jim tedy doma nepřipravit dráhu, kde budou muset skákat přes kameny, aby se vyhnuli lávě, utíkat po tajný poklad v podobě barevných kuželů či skákat přes „nebezpečné“ překážky. Fantazii se meze nekladou a čím zábavnější příběh k dráze vymyslíte, tím více ho budou vaše děti milovat. Ideálními pomůckami pro sestavení dobrodružné dráhy jsou žebříky či rozložitelné kruhy, kužely ale také nízké překážky na přeskakování.

 

Natáhněme se


My dospělí víme, že regenerace je důležitá a že pořádný strečink není radno podceňovat. To je ovšem důležité naučit i naše děti. Ideální pomůckou pro zábavné natahování pro dospělé i děti je fitlopta. Mohou na ní skákat nebo si ji kutálet, zábavnou alternativou však mohou být i relaxační strečinkové cviky, při které si například děťátko lehne zády na míč a my ho za nohy přitahujeme a odtahujeme. S pomocí míče se zvládne naučit i můstek a ve vyšším věku ho dívky i chlapci ocení při tréninku zaměřeném na střed těla. Fit míč je kromě toho užitečný i jako pomůcka k sezení, při kterém se děti učí udržovat správné postavení páteře takže opět pomůcka, kterou využijí velcí i malí mnoho let.

 

 

Společné aktivity jsou zábavné a užitečné. Pojďme tedy s dětmi na procházky, turistiku, jezdíme na kole či bruslích, hrajme honičky, schovávačky nebo jim postavme zábavnou překážkovou dráhu. Připravme soutěže a motivujme děti například sladkou odměnou nebo společně stráveným časem. Když vyrostou, ocení nejen návyk sportovat, který jim dáte, ale i pevné vztahy v rodině!